Schokdempers

Je wilt niet alleen veilig aan het verkeer deelnemen, maar als het even kan ook zo comfortabel mogelijk. Eén van de auto-onderdelen die daarvoor zorgen, zijn de schokbrekers. Zonder de vering en de schokbrekers zouden de oneffenheden op de weg doorgegeven worden aan voertuig en bestuurder. Hoewel de banden en bijvoorbeeld de stoelen enige verlichting kunnen bieden, zijn het toch de schokdempers die hierin het meeste werk opknappen.

Schokdempers

De werking van schokdempers

Schokdempers maken deel uit van het ophangsysteem van de wielen, zijn aan de bovenkant verbonden met de carrosserie en aan de onderkant aan de wielen zelf. De veer zit om de schokdemper heen en wordt beïnvloed door de zuiger in het cilinderhuis. Zodat de veer wordt ingedrukt, beweegt de zuiger mee en verplaatst daardoor vloeistof door klepjes. Hierdoor wordt de beweging van het onderstel gedempt.

 

Is een schokdemper van belang voor de rijveiligheid?

In eerste instantie zou je denken van niet en zijn ze slechts van nut voor het rijcomfort. Het is echter wel zo dat als ze niet goed functioneren dit de stabiliteit van het voertuig kan beïnvloeden, maar ook schade kan veroorzaken aan het ophangsysteem van de wielen, met alle gevolgen van dien.

Onderhoud en vervanging

Schokdempers bewegen eigenlijk voortdurend en dat brengt altijd een zekere mate van slijtage met zich mee, bijvoorbeeld van de klepjes en de afdichting van de zuiger langs de cilinderwand. Hoewel schokdempers over het algemeen een lange levensduur hebben, kan het geen kwaad ze af en toe na te laten kijken. Dat kan met het scherpe oog van onze monteur in ons autobedrijf in Waddinxveen, of wat intensiever op de testbank.
Vaak voel je zelf al dat er iets niet helemaal goed is, of test je de auto door op de achterkant te drukken en zien hoelang het duurt voor en hoe deze terugveert.

Schokdempers gaan lang mee, maar bij onderhoud en zeker bij vervanging leg je dit in de vaardige handen van de automonteur.