Airco, klimaatregeling in je auto

Voor een prettige en optimale rijervaring is een goed werkende airconditioning of airco van essentieel belang. Verder zal het verminderen van afleidingen, zoals een voor jou onaangename temperatuur, je attentie meer kunnen richten op het autorijden zelf. Dit zal dan een positieve invloed hebben op de veiligheid van jezelf en je mogelijke medepassagiers.

Bedrijfswagen onderhoudDe Airco

Hoewel we vaak alleen koeling van te warme lucht als functie van een airconditioning zien, doet deze in principe ook het tegengestelde. Samengevat regelt het de kwaliteit van de lucht in een afgesloten ruimte, zoals de auto. Hieronder valt niet alleen de temperatuur, maar ook de zuiverheid van de lucht.

Om de aangevoerde lucht van temperatuur te doen veranderen, wordt er gebruikt gemaakt van vloeistoffen; om de zuiverheid te verhogen van filters. Dit wordt bewerkstelligd door een aantal onderdelen als condensor, turbine, verdamper en compressor.

Als een monteur u zonder problemen en duidelijk uit kan leggen hoe de verschillende processen werken, dan weet u dat u met een vakman te maken heeft en kunt u het onderhoud ervan rustig in zijn handen overlaten.

 

Onderhoud

Naast de eerder genoemde technische onderdelen van een airconditioning zijn er twee aspecten van het systeem, die geregeld nagekeken moeten worden: de hoeveelheid vloeistof en de luchtfilters.

Er moet altijd voldoende, wat men noemt, koudemiddel aanwezig zijn om de gewenste koeling te veroorzaken, en een drooglopende airconditioning zal op den duur gebreken gaan vertonen. Het gevolg hiervan is dat de gehele airco voor reparatie uit elkaar gehaald dient te worden met als gevolg aanzienlijk hogere kosten.

De filters moeten in principe schadelijke stoffen van buiten tegenhouden, maar wel luchtdoorlatend moeten blijven. Verstopte filters werken dit tegen. Het is van belang alle onderdelen van je voertuig regelmatig te laten controleren en dat geldt ook voor de airco.

Naast het eenvoudige onderhoud van vloeistof bijvullen en filters schoonmaken, kan het echter zeker geen kwaad eens in de zoveel tijd het gehele systeem eens goed na te laten kijken.