Remmen

Het gehele voortbewegen van een auto is eigenlijk gebaseerd op twee systemen. Ten eerste is daar de motor, die zorgt voor de aandrijving, maar dat gaat in samenwerking met het remsysteem. De remmen of beter gezegd, het verantwoord gebruik van de remmen zorgen er voor dat u veilig en wel van de ene naar de andere plaats komt. Dit gaat echter niet helemaal zonder slag of stoot. De remmen zijn aan behoorlijke krachten onderhevig, waardoor slijtage ontstaat. Hierdoor is regelmatige controle van de remmen noodzakelijk en tijdens een grote of kleine beurt is het een van de belangrijkste onderdelen, die nagekeken worden. In het uiterste geval moeten ze zelfs vervangen worden.

Remmen

De werking van de remmen

Het remsysteem van een automobiel is in principe een vrij eenvoudige constructie en bestaat uit een remschijf en remblokken. De remschijf is gemonteerd in het wiel en draait dus met het wiel mee. De remblokken worden door het indrukken van het rempedaal tegen de remschijf aangedrukt, waardoor de omwentelingssnelheid van het wiel vermindert en men dus langzamer gaat rijden of stopt. Nu lijkt dat op het eerste gezicht inderdaad vrij simpel, maar vergeet niet dat de uitgevoerde krachten zo ingezet moeten worden dat ze het wiel vertragen, maar niet blokkeren.

Onderhoud van de remmen

U kunt zich voorstellen dat door de wrijving van blokken tegen schijf er elke keer een minuscule hoeveelheid van schijf of blokken afgesleten wordt. De dikte van de remschijf is dan ook een van de controlepunten. Indien deze gelijk of minder dan de door de fabrikant aangegeven dikte is geworden, moet de rem vervangen worden. Een ander richtpunt is er eentje van gevoel. Als u het idee heeft dat uw remmen niet optimaal functioneren, staan we in onze garage in Waddinxveen klaar om ze na te kijken. Tijdens onderhoud worden de remmen onder andere ontlucht en van remolie voorzien. Indien blijkt dat de remmen inderdaad vervangen moeten worden, zal men dit altijd tweezijdig doen, dus zowel links als rechts.

Goede remmen zijn essentieel voor de rijveiligheid en moeten dus geregeld nagekeken worden op slijtage. Hiermee voorkomt u problemen voor het te laat is.