De APK of Algemene Periodieke Keuring

Ondanks het feit dat men de auto optimaal kan laten onderhouden, is het wettelijk verplicht de staat van een auto regelmatig te laten controleren. Dit noemt men een Apk-keuring of Algemene Periodieke Keuring. Goed onderhoud door uw garage of autobedrijf zorgt ervoor dat u met gemak deze keuringen doorstaat.

APK Waddinxveen en een apk keuring is een service van Budgen Autotechniek gevestigd in Waddinxveen.

 

apk waddinxveen

Algemeen

In principe wordt de wagen nagekeken op alle onderdelen, die direct te maken hebben met de verkeersveiligheid, maar ook de bescherming van het milieu. Beide aspecten zijn van absoluut belang, waarbij we zien dat de normen regelmatig aangescherpt worden en de Apk daarop aangepast dient te zijn.

De onderdelen, die sowieso gecontroleerd dienen te worden, zijn:

  • Wielen: ophanging, remmen, banden, stuurinrichting, schokdempers
  • Carrosserie
  • Uitlaat: naast constructie ook de uitstoot van schadelijke stoffen
  • Vloeistoffen: koelvloeistof, olie
  • Autogordels
  • Zicht en verlichting: ruiten, spiegels, ruitenwissers
  • Registratie: voertuigbewijs en identificatienummer (chassisnummer, kentekenplaat), maar ook de kilometerstand en brandstofgebruik.

APK Waddinxveen – Periodiek APK keuring

Het is niet zo dat voor elk soort voertuig eenzelfde periode van keuring is aangegeven. De aard van de brandstof is de voornaamste reden voor dit onderscheid.

Benzine- en elektrische wagens moeten binnen 4 jaar na het eerste gebruik gekeurd worden, daarna éénmaal om de 2 jaar. Na 8 jaar wordt dit een jaarlijks terugkerende gebeurtenis voor uw auto.

Voor diesel- of LPG-voertuigen is dat 3 jaar en dan sowieso elk jaar opnieuw. Het rijden zonder een geldige Apk is overigens strafbaar, maar je wordt op tijd op de hoogte gebracht dat je voertuig gekeurd dient te worden.

 

Combinatie

Zoals er in de inleiding al opgemerkt is, zal een door een garage goed onderhouden auto met vlag en wimpel de Apk moeten kunnen doorstaan. Vaak wordt de opkomende Apk-keuring dan ook voorafgegaan door een stevige onderhoudsbeurt. Dit kan een grote of kleine, een specifieke of een merkbeurt zijn, maar bijvoorbeeld ook een wintercheck of zomercheck.

Tips voor de APK - van RDW