Distributieriem vervangen

Distributieriem vervangen

Knap staaltje techniek, zo’n automotor en die complexiteit lijkt alleen maar toe te nemen, omdat er steeds meer eisen gesteld worden qua veiligheid en milieu. Eén van de onderdelen, die een belangrijke rol speelt in het motorgebeuren, is de distributieriem en het is van groot belang voor de motor deze op tijd te laten vervangen. Het is één van de vele taken, die wij met plezier en vakmanschap in onze garage in Waddinxveen voor u kunnen uitvoeren.

distributieriem vervangen

Wat doet een distributieriem eigenlijk?

Een distributieriem is een riem, die ervoor zorgt dat energie op verschillende onderdelen van de motor wordt overgebracht en verdeeld. De belangrijkste onderdelen binnen dit systeem zijn de krukas en de nokkenas. Als de krukas gaat draaien, doet de nokkenas dat ook. Het systeem van zuigers, cilinders en kleppen, die hierdoor in beweging wordt gezet, vormt, wat men ook wel noemt, de ademhaling in die cilinders en van daaruit wordt de auto aangedreven.

Samenstelling

Er staan behoorlijk wat krachten op een dergelijke distributieriem. Het moet in ieder geval zorgen voor een naadloos overbrengen van de aanwezige krachten en energie op de diverse tandwielen. Dat vraagt heel wat van het materiaal van de distributieriem en deze is dan ook gemaakt van zeer sterk kunststof, die in de meeste gevallen ook nog eens versterkt is met bijvoorbeeld glasvezel en teflon. Soms zijn de krachten zo groot dat een riem niet voldoet en men gebruik maakt van een gehard stalen distributieketting.

 

Slijtage

Door die krachten is het noodzakelijk een distributieriem om de zoveel tijd te vervangen. Dat varieert per motor, en de houdbaarheidsperiode van een distributieriem wordt meestal aangegeven in de bij de auto geleverde technische specificaties. Regelmatig onderhoud kan voorkomen dat de distributieriem breekt, zodat men ervoor zorgen dat deze op tijd vervangen wordt. Dat kan enorm veel kosten besparen, want een kapotte riem kan verschrikkelijk veel ellende opleveren.

Het op tijd vervangen van de distributieriem is een verplicht nummer binnen het onderhoud van de auto. Distributieriem vervangen? Wacht daar niet te lang mee!