Olie verversen

Olie verversen, gesmeerd en wel de weg op!

Omdat motorolie zijn werk doet binnen een gesloten systeem, zou je denken dat het niet nodig deze om de zoveel tijd te laten verversen. Toch zijn er allerlei oorzaken aan te wijzen waardoor de kwaliteit van de olie na gebruik achteruit gaat en op een gegeven moment niet goed meer doet waar het voor nodig is, met alle gevolgen van dien.
De ontwikkeling staat echter niet stil, motoren en oliekwaliteit worden beter en de exacte tijd van olie verversen lijken wat onduidelijker te worden.

Olie verversen

De functie van motorolie

Een motor bestaat uit allerlei bewegende onderdelen en het is prettig als deze allemaal gladjes met elkaar samenwerken. Door het toevoegen van olie wordt de wrijving en de slijtage verminderd, maar motorolie heeft nog meer eigenschappen.
Omdat olie beweegt kan het allerlei vuildeeltjes meenemen en houdt dus de bewegende onderdelen aan het oppervlakte schoon. Het gaat corrosie tegen en zorgt voor een prima afsluiting van de ruimte tussen de cilinderwand en de zuigers.
Al met al zorgt olie ervoor dat uw motor soepel loopt en daardoor duurzamer in het gebruik is.

Wanneer dient olie ververst te worden?

Zoals eerder vermeld, lopen de meningen daarover uiteen. Even voor de duidelijkheid: we hebben het niet over het bijvullen van de olie. Dat is te meten met een peilstok en door de automobilist zelf te doen.
Als gevolg van gebruik, meestal is de kilometerstand een indicatie, maar ook rijstijl, wordt de olie aangetast. Vuil wordt weliswaar opgevangen door de filters, maar indien de zuur- en zoutgraad, of de kwaliteit van toegevoegde stoffen ( bedoeld om de motor beter te laten lopen) aangetast worden, kan dat ten koste gaan van de motor. Hoog tijd voor een bezoekje aan onze garage in Waddinxveen om uw olie te verversen!

Nog even dit: fabrikanten geven in specificaties aan hoe lang zij denken dat olie meegaat. Op tijd verversen aan de hand van deze gegevens zorgen voor behoud van de fabrieksgarantie.