Tips voor de APK

Hoe kunnen we helpen?

You are here:
< Back

De algemene periodieke keuring of APK (Apk, of Apk-keuring) is een verplicht gegeven voor iedere autobezitter, om niet alleen wettelijk, maar ook verantwoord aan het wegverkeer te mogen deelnemen.
Onder deze vorm van keuring wordt de wagen zo volledig mogelijk gekeurd en moet dit om de bepaalde tijd gebeuren. Het is in Nederland niet toegestaan zonder een geldige APK te rijden.

 

Tips voor de APK

 

Tip 1: zorg dat je er op tijd bij bent!

Omdat de keuringsperiodes van auto’s niet allemaal hetzelfde zijn, moet je in eerste goed op de hoogte zijn van de datum van ingebruikname en de aard van de brandstof. Het jaar 2008 speelt hierbij een rol, want sindsdien is bepaald dat voertuigen op benzine of elektriciteit binnen 4 jaar APK gekeurd dienen te worden, dan tweemaal elke twee jaar, vervolgens elk jaar.
Voor diesel- en lpg-wagens is de eerste keuring binnen drie jaar, daarna elk jaar. Auto’s van 30 jaar en ouder komen elke 2 jaar aan de beurt, en wagens van voor 1960 zijn vrijgesteld. Voor die laatste twee categorieën kan het echter absoluut geen kwaad in het kader van veiligheid en milieu ze toch regelmatig te laten keuren.

 

Tip 2: check zelf!

Er zijn een aantal onderdelen van de auto, die je gemakkelijk zelf na kunt kijken. Voorbeelden daarvan zijn je verlichting, de banden (profiel), ruitenwissers en vloeistof, goed sluitende deuren, spiegels, autogordels en uitlaat. Je kunt ook aan de automonteur vragen waar je zelf allemaal nog meer op kunt letten.

 

Tip 3: regelmatig onderhoud!

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt zeker voor de APK. Elke garage of autobedrijf biedt allerhande onderhoudsmogelijkheden aan om het voertuig in goede staat weer de weg op te sturen. Veiligheid en milieu staan hier centraal. Dit kan al van een simpel olie verversen en kleine beurt tot een echte grote beurt of een merkbeurt. De monteur kan je helpen te bepalen wat nodig is. Goed onderhoud zorgt ervoor dat je met vlag en wimpel door de Apk heen komt.